fbpx

7 tips om je konijnen koel en gezond te houden tijdens warme temperaturen

konijnen koel houden in de zomer

Voorzie schaduw

Plaats een parasol boven hun hok en ren of verplaats het hok tijdelijk naar een plek met schaduw, bijvoorbeeld onder een boom. 

Maak hun verblijf voldoende groot

Geef ze voldoende plaats. Zorg ervoor dat ze niet opgesloten zitten in hun hokje, geef ze een ren zodat ze zelf koelere plekjes kunnen opzoeken. Het kan vaak warm zijn in het hok zelf. 

Tip: een konijn heeft altijd plaats nodig om zich gelukkig te voelen, niet enkel in de zomer dus. 

Geef je konijnen voldoende drinken

Bij hoge temperaturen is het belangrijk dat ze voldoende drinken. Zorg ervoor dat er altijd water aanwezig is, zet desnoods een extra bakje neer. Als ze groentjes krijgen, spoel ze eens af onder water (niet te koud), ook op die manier krijgen ze extra vocht binnen. 

Tip: een konijn drinkt graag uit een bakje in plaats van een fles. Ook kan een fles soms verstoppen en hebben ze dan tijdelijk geen water ter beschikking. 

Extra verkoeling door koelelementen 

Is het echt te warm, voorzie dan koelelementen die je in hun verblijf legt. Dit kunnen diepgevroren flesjes water zijn, een koele terrastegel of een ice pod. Dit is een koelelement die je in de diepvries stopt voor enkele uren om te koelen. Het is speciaal gemaakt voor konijnen en knaagdieren en ze vinden het heerlijk om erop te liggen of in de buurt te liggen van de ice pod. Het blijft enkele uren koel en is knaagproof. 

Breng de temperatuur enkele graden omlaag

Heb je een hok en ren die volledig afgedekt is? Neem je tuinslang en besproei het dak van hun hok en ren. Dit zal de temperatuur in hun hok vrij snel omlaag brengen. Dit kan je meermaals per dag doen.

Ook kan je een wit laken aan hun hok hangen en ook dit kan je nat maken.  Hang het laken niet recht voor hun hok maar maak een soort tent zodat er nog wind in het hok kan en zodat het hok ook niet vochtig wordt. Het is belangrijk dat ze voldoende ventilatie hebben! 

Zorg voor een schoon hok

Een goede hygiëne voorkomt de madenziekte, of Myiasis. De madenziekte kan dodelijk zijn voor je konijn! Tijdens warme dagen is het extra belangrijk om het hok schoon te houden, zodat vliegen geen kans hebben om eitjes te leggen op plaatsen waar ze plassen en keutelen, of zelfs in de vacht van je konijn als ze aan hun achterste niet helemaal proper zijn. Controleer ook je konijn regelmatig of ze helemaal proper zijn, en dan vooral aan hun poepje. 

Haal stro of andere bodembedekking weg

Ligt er veel stro of zaagsel in de bodem van het hok? Haal het weg of gebruik enkel een dun laagje. Konijnen vinden het fijner om bij warm weer gewoon op een kale bodem te liggen. Je zal ook zien dat ze het vaak gewoon wegduwen. 

Tot slot, dit doe je NIET:

Maak je konijnen niet nat, geef ze geen fris badje of leg ze niet op een natte handdoek. Ook speciale ijsjes voor konijnen met bevroren fruit zijn niet goed! 

Daar doe je jouw konijnen GEEN plezier.

Schrijf je in op de wachtlijst Wij zullen je informeren zodra het product op voorraad is. Laat hieronder een geldige e-mail adres achter.